Spørsmål og svar

Spørsmål: Når forventer vi at påbudet vil komme fra kommunen? 

Svar: Regner det som meget sannsynlig at et slik pålegg fra kommunen kan foreligge allerede i løpet av sommeren/høsten 2015.

 

Spørsmål: Hva betyr det som står i Hovedplanen for Ildjernet?

Svar:  Tiltaksplan: Startår 2013, separate anlegg, det skal utarbeides detaljplan som grunnlag for opprydding. I siste mail fra kommunen er også nevnt områdeplan med start i 2016, men intet om hvem som skal foreta dette. Samtidig bør det ved fellesanlegg tas høyde for at Ildjernet skal tilkoples.

 

Spørsmål: Hvorfor har vi dette møtet nå, og hva er årsaken til at vi vil orientere Ildjernets beboere før kommunen pålegger oss å gjøre det. 

Svar: Møtet arrangeres førs og fremst for å svare på det oppdraget gruppen fikk av Ildjernet vels årsmøte 2014. Denne saken er for stor til å ta på et ordinært årsmøte og det er heller ikke lagt opp til at det sakl føre fram til noen for for vedtak. Videre har vi gjennom vårt arbeid sett at det er større muligheter for å få til en gunstig løsning for området ved at det lokalt tas et grep for å forslå en løsning enn at kommunen pålegger hver enkelt grunner å løse sitt avløpsproblem innenfor en gitt tidsfrist.

 

Spørsmål : Hvordan blir prosessen for å komme frem til en løsning? 

Svar: Den videre prosessen blir først å kartlegge antall interessenter. Under forutsetning av at et tilstrekkelig antall melder sin interesse for videre deltagelse må det innkalles til et stiftelsesmøte med bindende påtegning

 

Spørsmål: Anslag tidsplan for prosessen?  

Svar: Dette er et vanskelig spørsmål, men jeg vil anta at vi har et driftsklart anlegg ca to år etter stiftelesesmøtet.

 

Spørsmål: Hvordan vil arbeidet organiseres og på hvilket tidspunkt går dette ut av vellets arbeid. 

Svar: Arbeidet vil skje gjennom et eget andelslag eller lignende og være en selvstendig organisasjon uavhengig av vellet i det øyeblikk det er stiftet.

 

Spørsmål: Fordeler og ulemper med hver av løsningene; 

Svar:

Individuelt renseanlegg for gråvann: Utløser større gravearbeider på egen grunn da det er større enheter som skal ned i bakken. Plassert over terreng vil det utløse byggemeldingspliktige arbeider. Installasjonen må frostsikres med varmekabler. I bakken vil det vøre frostsikret av varme fra bakken. Fjerning av filtrert slam vil også være et problem. Dette anlegget vil ferdigstillet koste nesten like mye som Biovacanlegget som også tar med seg kloakken (toalettavfallet).

Biovac, Fullverdig renseanlegg for gråvann og svartvann (kloakk): Dette er en renslig og grei løsning som gir god komfort. Utgifter til drift og vedlikehold (strøm til pumper i renseanlegget og servicekostnader, prøvetaking, analyser etc. vil bli vesentlig lavere enn årlige avgifter til vann og kloakk til Nesodden kommune.

og full vann og kloakk Dyrere løsning både på investering og drift enn lokalt renseanlegg for området.

 

Spørsmål: Er det løsninger som kommunen vil foretrekke fremfor andre? 

Svar: Kommunen har ingen innvendinger mot noen av løsningene så lenge de tilfresstiller kravene i lovverket. Kravene er skjerpet fra Bioforsk de senere årene.

 

Spørsmål: Er det løsninger som gir rom for støtte fra kommunen? 

Svar:  Det er ingen offentlige støtteordninger for noen av alternativene.

 

Spørsmål: Momsrefusjon; forklare det. 

Svar: Merverdiavgift er en avgift som skal beregnes og betales ved salg av alle varer og tjenester, hvis det ikke finnes spesielle unntak. Salget må likevel være av en viss størrelse for å være avgiftspliktig. Først når en selger har salg over dette nivået kan han registreres i Merverdiavgiftsregisteret, og har rett og plikt til å beregne merverdiavgift. Merverdiavgift betales ved omsetning av de fleste varer og tjenester. Rett til fradrag for inngående merverdiavgift gjelder i utgangspunktet for avgift på alle varer (både salgsvarer og driftsmidler) og tjenester som kjøpes til bruk i den avgiftspliktige virksomheten. Det er en forutsetning at selgeren har beregnet merverdiavgift av den varen eller tjenesten som kjøpes. For at vi skal få fradrag for merverdiavgift må vi opprette et selskap som faller inn under mva-pliktig virksomhet, og for å gjøre dette må vi opprette et samvirkelag eller liknende, med omsetning over et visst nivå. Det er grunn til å tro at et vann-og avløpsprosjekt som det vi legger opp til vil komme inn under disse reglene, og at vi dermed får fradrag for inngående merverdiavgift i forbindelse med anlegget.

 

 

Spørsmål: Hvorfor skal vi gjøre noe før kommunen gir oss pålegg? 

Svar:  Forklart i spørsmål ovenfor

 

Spørsmål: Hvordan skal det finansieres? Er det mulig å få på plass felles finansieringsløsninger

Svar:  I utganspunktet må dette egenfinansieres av deltagerne

 

Spørsmål: Når blir det klart på Flaskebekk og kan det påvirke vår beslutning? 

Svar:  På Flaskebekk har saken stått i ro siden 2013 på grunn av diverse uenigheter i følge min søster som har hytte i dette området. Offentlig ledningsnett, stoppet opp pga. krangel om reguleringsplan med mere.

 

Spørsmål: Hvis det blir flertall for kun gråvannstanker, kan da noen allikevel velge en type Biovac løsning? 

Svar:  Gråvannstanker, eller individuell gåvannsrensing krever ikke noe flertall. Dette er en løsning som den enkelte må ordne selv og vil ikke kunne gi mulighet for vannklosett. Biovac løsning for kun Ildjernet vell samlet eller for enkelte eiendommer er ikke teknisk løsbart i dag grunnet manglende kontinuitet i tilførsel av næringsstoffer (kloakk) til anlegget gjennom hele året.

 

Spørsmål: Dersom vi velger en slik løsning; hva må jeg da beregne å betale for å få vannklosett inn ?

Svar:  Svaret er nei. Se begrunnelse i foregående punkt.

 

Spørsmål: Kan man komme med på et senere tidspunkt, og hva vil det i så fall koste? 

Svar:  Dersom noen ønsker å knytte seg til på et senere tidspunkt vil man måtte kjøpe seg inn i andelslaget. Prisen for slik tilknytning i ettertid fastsettes av andelseierne som da vil ha tilbakebetalt med renter for den merinvesteringen de har tatt ved å bygge et anlegg med ekstra kapasitet for fremtidige belastninger.

 

Spørsmål: Vil det bli en felles løsning dersom vi bare velger individuelle gråvannstanker?

Svar:   Nei

 

Spørsmål: Kan gråvannstanker legges oppå jorden? 

Svar:  Byggemeldingspliktig arbeid samt frostfare som krever elektrisk oppvarming om vinteren.

 

Spørsmål: Hvor mange må være med for at løsning med full vann og kloakk eller Biovac skal la seg gjennomføre? 

Svar:  Minimum ca 40 eller litt til avhengig av hvilken øvre investeringsgrense som fastsettes i fellesskap av de som tegner seg for å være med.

 

Spørsmål: Eksempler på hva andre foreninger/øysamfunn har valgt. Hva har de fleste landet på og hvorfor?

Svar:  Omrefjorden VA har gjort dette før oss. De er litt flere deltakere enn hva vi vil kunne få til, men har gode erfaringer med prosessen. De har etablert et samvirkelag og fått momsrefusjon.   Hallangspollen trykkavløpsledninger, Sandefjord kommune nei til sandfilteranlegg gråvann, anbefaler trykkavløpsledninger.