Hvordan slå på vann og avløp for sesongen?

Det er ikke egentlig behov for å følge en særskilt prosedyre for å slå på vann og avløp for sommeren, i og med at VA-anlegget er i drift hele året.

Vinterstengingen handler først og fremst om frostsikring og skadeforebygging. Hvis man skal bruke anlegget når det er frost i bakken vil åpning derfor dreie seg om opptining av stikkledninger og eventuelt også hovedledninger. Hvis du i høst fulgte retningslinjene om å stenge hovedkranene på stikkledningene må selvsagt disse også åpnes først.

Huskeliste for sesongåpning av vann og avløp

  1. Gjelder kun Ildjernet: Hvis det er kuldegrader og du tror det er frost i bakken – kontakt Knut Frisell eller Erlend Andersen for å skru på varmekablene på hovedledningene. Gjør dette senest dagen før du skal utover. Dette er ikke nødvendig å gjøre nå i påsken, men kan være greit å huske på hvis man skal ut vinterstid, da vi ikke har varme på anlegget når ingen bruker det.
  2. Åpne hovedkranene på stikkledningene, både for vann og for avløp. Dette gjøres ved å skru nøkkelen mot klokken.
  3. Sjekk om du har vann i springen. Hvis du ikke har vann, gå videre til punkt 5.
  4. Skru på strøm til avløpspumpen. Får du rødblink skrur du av pumpen igjen og går videre til punkt 5.
  5. Hvis du ikke får vann, eller du får vann men ikke avløp, må du slå på varmekablene til stikkledningene i styreskapet ditt. Du kan også trykke inn knappen for “boost”, da dobles effekten i 90 minutter og du får hurtigere opptining. 90 minutter er mer enn nok for opptining, i de fleste tilfeller vil du få tint opp stikkledningene etter 20-30 minutter. 

Det kan godt tenkes at du i situasjoner ved bakkefrost får rennende vann i krana men likevel opplever rødblink på styreskapet. Dette skyldes at kloakk tiner senere enn ferskvann. Derfor må du i enkelte tilfeller slå på varmekabler selv om du har vann i springen.