Det er ikke egentlig behov for å følge en særskilt prosedyre for å slå på vann og avløp for sommeren, i og med at VA-anlegget er i drift hele året.
Vinterstengingen handler først og fremst om frostsikring og skadeforebygging. Hvis man skal bruke anlegget når det er frost i bakken vil åpning derfor dreie seg om opptining av stikkledninger og eventuelt også hovedledninger. Hvis du i høst fulgte retningslinjene om å stenge hovedkranene på stikkledningene må selvsagt disse også åpnes først.
Huskeliste for sesongåpning av vann og avløp
- Gjelder kun Ildjernet: Hvis det er kuldegrader og du tror det er frost i bakken – kontakt Knut Frisell eller Erlend Andersen for å skru på varmekablene på hovedledningene. Gjør dette senest dagen før du skal utover. Dette er ikke nødvendig å gjøre nå i påsken, men kan være greit å huske på hvis man skal ut vinterstid, da vi ikke har varme på anlegget når ingen bruker det.
- Åpne hovedkranene på stikkledningene, både for vann og for avløp. Dette gjøres ved å skru nøkkelen mot klokken.
- Sjekk om du har vann i springen. Hvis du ikke har vann, gå videre til punkt 5.
- Skru på strøm til avløpspumpen. Får du rødblink skrur du av pumpen igjen og går videre til punkt 5.
- Hvis du ikke får vann, eller du får vann men ikke avløp, må du slå på varmekablene til stikkledningene i styreskapet ditt. Du kan også trykke inn knappen for “boost”, da dobles effekten i 90 minutter og du får hurtigere opptining. 90 minutter er mer enn nok for opptining, i de fleste tilfeller vil du få tint opp stikkledningene etter 20-30 minutter.
Det kan godt tenkes at du i situasjoner ved bakkefrost får rennende vann i krana men likevel opplever rødblink på styreskapet. Dette skyldes at kloakk tiner senere enn ferskvann. Derfor må du i enkelte tilfeller slå på varmekabler selv om du har vann i springen.