I interessekartleggingsskjemaet har vi fått inn endel spørsmål som vi søker å svare på etter beste evne:
SPØRSMÅL: Er det fortsatt mulig med septiktank og tømming f.eks hvert 3-5 år ? SVAR: Forskriften godkjenner tett tank for toalettavløp og eventuelt urinal bare i kombinasjon med godkjent renseløsning for gråvann. Å montere et gråvannsrenseanlegg i tillegg til septiktank antas å bli dyrerere enn å sette ned en pumpe i fellesløsningen.
SPØRSMÅL: Er det mulig å lage et enklere individuelt anlegg for veldig små mengder gråvann? SVAR: Kommunen forholder seg til Bioforsks anbefalinger samt VA/miljøblad 60. Dette innebærer at de stiller kvalitetskrav som medfører at man ikke kan velge små og rimelige løsninger sålenge man vil ha innlagt vann, uavhengig av volum og bruksperiode.
SPØRSMÅL: Siden vi ikke har innlagt vann inn i huset, så er vi vel ikke berørt av krav om rensing? SVAR: Det er riktig, kommunen vil bare gi pålegg om opprydding til de som har innlagt vann (eller ønsker å ha innlagt vann i fremtiden)
SPØRSMÅL: Vi ønsker mer informasjon om sannsynlighet for pålegg om tilknytning til offentlig VA i fremtiden. SVAR: Se forrige innlegg med oppsummering rundt avklaringene vi har fått med Nesodden kommune – dette spørsmålet er belyst der!
SPØRSMÅL: Vi har et helt nytt biologisk toalett, og får levert et mini-renseanlegg for gråvann i slutten av juli. for å være med på en fellesløsning, må det bety full kommunal tilkobling. SVAR: Se forrige innlegg med oppsummering rundt avklaringene vi har fått med Nesodden kommune – dette spørsmålet er belyst der!
SPØRSMÅL: Totalkostnad og når dette skal utføres. Hva blir egeninnsatsen ? Blir det felles tilbud fra rørlegger på selve røropplegg etc. ? SVAR: Totalkostnad vil avhenge av flere elementer, ikke minst antall som blir med på en fellesløsning. VA-gruppen kommer til å jobbe videre med kostnadsbildet, og vil legge frem et mer detaljert prospekt ved en eventuell opprettelse av et VA-lag. Tidsplanen avhenger nå av Nesodden kommune og deres notat som er lovet ferdig i september, men fra oppstart og til ferdig anlegg vil det mest sannsynlig ta ca. 2 år. Det er all grunn til å tro at kommunen tilpasser seg vårt tidsskjema, gitt at det blir en felles løsning. Selve anlegget vil bli etablert av en entreprenør, og løsning vil leveres ferdig med pumpekum på hver enkelt eiendom. Det vil være opp til deltakerne å koble seg fra hus til pumpekum. Tilgang til rørlegger og elektriker antas å være lett i anleggsperioden, da disse allerede vil være på øya.