Informasjonsskriv til grunneierne

Følgende skriv er sendt pr. e-post til de grunneiere vi har mailadresse til. Har du ikke mottatt dette brevet men vil gjerne stå på mailinglisten? Send navn og mailadresse til [email protected].

Hei!

Nedenfor vil du finne en del informasjon om Nesodden kommunes planer rundt vann og avløp, samt en introduksjon til det arbeidet som har vært utført av Ildjernet vels VA-gruppe de siste to årene. VA-gruppen har utredet ulike løsningsalternativer for vann- og avløp, og vi har også hatt en løpende dialog med kommunen rundt dette.

I 2009 utarbeidet Nesodden kommune en hovedplan for å rydde opp i vann- og avløpssituasjonen på Nesodden. I 2013 var de på befaring på Ildjernet, Sutern, Smalsundet og Kavringstrand for å kartlegge eksisterende vann- og avløpsløsninger.

I etterkant av dette sendte kommunen ut informasjon om tiltak for opprydding av vann- og avløp til grunneierne i området, men vi har erfart at kommunen ikke lykkes i å nå alle interessenter. Med bakgrunn i dette opprettet Ildjernet vel en egen VA-gruppe som fikk i oppdrag å ivareta kontakt med kommunen samt kartlegge mulighetsrommet og vurdere praktiske løsninger.

I utgangspunktet hadde Nesodden kommune inndelt de berørte grunneierne i ulike soner, hvor Lindholmen, Sutern, Smalsundet og Kavringen var plassert i det kommunen definerer som sone D, mens Ildjernet lå i sone C og Kavringstrand i sone B.

Denne soneinndelingen sammenfaller langt på vei med områdeinndelingene for fritidsbebyggelse og NLF, og vi antar at det er dette kombinert med noe svak detaljkunnskap om lokale forhold som ligger bak kommunenes soneinndeling for vann- og avløp i våre områder. Kommunens opprinnelige planer la opp til at de nevnte områdene under sone D ville få pålegg om opprydning allerede i 2015. Etter at Ildjernet vels VA-gruppe gikk i dialog med Nesodden kommune er imidlertid kommunen nå helt tydelige på at de vil behandle alle disse områdene samlet.

Etter innspill fra Ildjernet vels VA-gruppe basert på en nytte-kostnadsanalyse som vurderer infrastrukturkostnader opp mot antall potensielle betalende deltakere i et VA-lag, har Nesodden kommune definert nedslagsfeltet for en fellesløsning. Langs fastlandet strekker nedslagsfeltet seg fra der sydenden av Sutern slutter, og mot nord frem til der Kirkeskjærene begynner. Det samme området avgrenses fra havnivå og 40 høydemeter opp i lia. Videre er hele Sutern, Kavringen, Ildjernet og Lindholmen inkludert i nedslagsfeltet.

I de opprinnelige sonebeskrivelsene fremhever kommunen at stikkordet for de aktuelle områdene er at det «skal utarbeides detaljplaner». Dette har kommunen gjort, delvis basert på dialog med Ildjernet vels VA-gruppe, men også igjennom å engasjere konsulentselskapet Pöyry for uavhengig analyse.

På bakgrunn av dette konkluderer Nesodden kommune med at de «vurderer individuelle løsninger som ikke en aktuell løsning for fritidsboliger», videre at de «anbefaler ikke privat drift av et midlertidig renseanlegg». Det kommunen anbefaler er å «etablere en pumpestasjon på Kavringen» hvor det derfra legges «sjøledninger til Alværn» for å koble seg på offentlig vann- og avløp der.

I vår dialog med Nesodden kommune signaliserer kommunen sterkt at de med hjemmel i plan- og bygningsloven ønsker å pålegge tilkobling til fellesanlegg, gitt at dette blir realisert. Pålagt tilknytning vil i så fall kun gjelde grunneiere med innlagt vann.

Som et resultat av dette har Ildjernet vels VA-gruppe kontaktet 3 ulike entreprenører som alle har vært på befaring lokalt. Etter dette trakk en entreprenør seg fordi de ikke ønsket å gi tilbud på en totalentreprise, og vi står nå igjen med to entreprenører som deltar i vår tilbudskonkurranse.

Basert på tilbudet fra den entreprenøren vi velger å fortsette med vil vi gå ut med en kostnadsoversikt for deltakelse, samt realistisk tidsplan for prosjektering og gjennomføring. Samtidig vil vi gå ut med en invitasjon til å delta i dette prosjektet, organisert i form av medlemskap i Ildjernet og omegn VA-lag som er under stiftelse.

Det definerte kjerneområdet for denne løsningen består av 71 eiendommer. Med forbehold om at vi ennå ikke har full oversikt over det totale kostnadsbildet, tror vi at vi vil trenge ca. 45 deltakere for å realisere prosjektet.

Basert på en tidligere spørreundersøkelse vi har sendt ut kun til medlemmer av Ildjernet vel er det grunn til å anta at kostnadsnivået for et slikt fellesanlegg ikke bør overskride ca. 250 000 NOK hvis vi skal ha mulighet til å rekruttere kritisk masse for å danne Ildjernet og omegn VA-lag. Utfra hva vi ser av kostnadsnivået i tilbudene så langt, øyner vi konturene av at Ildjernet og omegn VA-lag potensielt kan la seg realisere.

Det kan være verdt å merke seg at grunnlaget for tilbudskonkurransen vi gjennomfører spesifikt begrenser seg til en pumpekum anlagt på den enkelte eiendom. Dette betyr at kostnadsnivået ikke tar høyde for tilkobling til røropplegg innendørs samt tilkobling av strøm til pumpe.

Det knytter seg naturlig nok en del usikkerhet til et eventuelt tidsskjema for dette prosjektet, men gitt at vi når kritisk masse for deltakelse før 1. mai i år vil det ventelig være mulig å starte opp arbeidene til høsten med ferdigstillelse i 2018.

Grunnen til at du mottar dette skrivet er at vi tror du eier eller har tilknytning til en av eiendommene som faller inn under nedslagsområdet for en felles VA-løsning som beskrevet ovenfor. I tillegg til at vi har innhentet grunnboksdata fra Statens kartverk har vi også benyttet medlemsregisteret for Ildjernet vel. Videre har vi fått hjelp fra Nesodden Sjøsenter AS med tanke på noen relativt få spesifikke e-postadresser som vi manglet og som de hadde i kunderegisteret sitt.

Kjenner du til noen innenfor det definerte nedslagsområdet som ikke har fått dette skrivet og som gjerne vil ha det, send oss en e-post om dette til [email protected] , husk isåfall å oppgi vedkommendes mailadresse.

Mener du at dette skrivet ikke er relevant for deg eller at vi kanskje har feil e-postadresse, send oss gjerne en e-post om dette så vi kan slette deg fra mailinglisten vår.

Vi kommer til å sende ut flere informasjonsbrev om dette prosjektet i tiden fremover, men vi ønsker ikke å spamme ned postkassen din. Derfor benytter vi hovedsakelig nettsiden vår (ildjer.net) til å dele informasjon, og her vil du alltid finne oppdatert status på prosjektet.

Med vennlig hilsen
Erlend Bergh Andersen
For Ildjernet og omegn VA-lag (under stiftelse)
http://ildjer.net
[email protected]