Avklaringer med kommunen rundt vann- og avløp

VA-gruppen hadde møte med Nesodden kommune 2. juli for å søke å avklare en rekke spørsmål rundt vann- og avløpsopprydding. Vi fikk ikke svar på alle våre spørsmål, men fikk like fullt en del viktige avklaringer:

  • Vil Ildjernet i sone C bli behandlet sammen med Smalsundet, Kavringen, Kavringstrand, Sutern og Lindholmen som ligger i sone D?

Ja, Nesodden kommune er klare på at vi blir behandlet sammen. Nesodden kommune vil ha behov for å utarbeide et notat som analyserer saken nærmere, og dette vil ikke være klart før iløpet av september fra kommunens side. For vellets medlemmer i sone D betyr dette i praksis en utsettelse i tid i forhold til hva som ble presentert på informasjonsmøtet 17. juni, men tidsskjemaet for en helhetlig løsning vil være noe uklar inntil kommunen er ferdig med dette notatet.

  • Hvilke krav stiller kommunen til individuelle renseanlegg for gråvann (Nivå 1)?

Kommunen følger Bioforsks anbefalinger og godkjenner ikke minirenseanlegg for sanitærvann. De godkjenner gråvannsrenseanlegg som er i henhold til VA/Miljøblad 60, hvilket i klartekst betyr at de ikke godkjenner de enkleste og rimeligste løsningene, men vil godkjenne løsninger som er på nivå med det HACO-anlegget VA-gruppen har innhentet pris på. Kommunen godkjenner utslipp direkte fra gråvannsrenseanlegg til vann på 2 meters dybde, men krever etterpolering på land slik som beskrevet i VA-gruppens presentasjon av 25. juni.

 

  • Vil en fellesløsning med Biovac-anlegg på Kavringen (Nivå 2) kunne inkludere tilkobling til offentlig vann, og i så tilfelle uten å fordyre renseanlegget vesentlig?

Ja, kommunen er i utgangspunktet positive til at vi i samarbeid med Kavringen legger en isotermledning fra Varden-området og ned til Kavringen, for deretter å trekke ledninger videre til omkringliggende områder. Dette er riktignok et spørsmål som må vurderes og muligens legges frem for politikerne.  Vi vil derfor ikke få en endelig avklaring på dette før kommunen har laget en analyse rundt dette, noe de ser for seg at de kan ha klare iløpet av september.  Dette vil i såfall generere halv tilkoblingsavgift siden vi bare kobler oss til vann, men vi vil ventelig få tilbud om lav sats (for tiden 7 500 NOK + mva for vanntilkobling). Hver eiendom må da installere vannmåler, og blir belastet for bruk.

Ser vi på anleggskostnadene vil dette fordyre anlegget noe, men vi tror ikke nødvendigvis at kostnadsøkningen vil være vesentlig sett opp mot totalkostnadene. VA-gruppen vil jobbe videre med å analysere dette hvis det blir aktuelt med et fellesanlegg.

 

  • Vil det være mulig å koble seg til offentlig vann- og avløp på et senere tidspunkt (nivå 3), gitt at vi nå i første omgang går for et Biovac renseanleggg på Kavringen (nivå 2)?

Ja, kommunen ser for seg at de kommer til å legge til rette for tilkobling på Flaskebekk, men dette er en lengre prosess som ikke vil være klar før om ganske mange år, særlig begrunnet i  reguleringssaken for Flaskebekkområdet. Dette vil også måtte behandles politisk, så vi kan ikke regne med at dette vil skje snarlig, og det ligger uansett en del år frem i tid.

Prinsipielt vil vi ha bygget infrastrukturen for offentlig tilkobling i forbindelse med Biovac-anlegget, og når tiden er moden vil det være en relativt enkel sak å bytte ut renseanlegget med en pumpe med tilkobling  til offentlig VA på Flaskebekk istedet. Ser vi for oss en avskrivningstid for Biovac-anlegget på 10 år vil dette være en rimelig tilnærming også økonomisk.

 

  • Vil kommunen kunne pålegge tilkobling til privat felles renseanlegg (nivå 2)?

Gitt at det opprettes et felles vann- og avløpslag for rensing av sanitærvann på Kavringen, vil det være sannsynlig at Nesodden kommune kommer til å pålegge tilkobling til dette for alle som har innlagt vann. Dette vil i så fall også gjelde de som allerede har godkjente individuelle løsninger, idet kommunen har anledning til å gå inn og si at disse ikke lenger vil være godkjent. Pr. i dag har ikke Nesodden kommune foretatt noen vurdering av det juridiske grunnlaget for å kunne gjøre dette, men de kjenner til at andre kommuner har gjort dette tidligere.